Forberedelsestid
25 Minutter
Samlet tid
15 Timer
Antal personer
10-12 stks
Ingredienser
Dag 1: fordej
- 100 g vand
- 1 g gær
- 110 g hvedemel 12/16 procent protein fx Manitobamel
- 25 g fuldkorsmel
Dag 2:
- 410 g mel
- 75 g fuldkornsmel
- 12 g salt
- 75 g kerner (Blandede fx græskar-, havregryn-, sesam-, solsikke- kerner, eller hvad du lige har)
- 10 g sukker
- 3 g malt Malten gør dejen lidt mærkere og dybere i smagen.
- 20 g neutral olie
Sådan gør du
Dag 1: fordej
- Rør sammen med en gaffel og læg plast på, og lad dejen stå til næste dag.
Dag 2:
- Kom fordejen i Thermomix og 300 g vand, 25 g gær. Rør 1 min. på hastighed 4.
- Tilføj alle ingredienser til din Thermomix og kør 3 min. på æltefunktionen.
- Hæld neutral olie i Thermomix. Alt 1 min. nu lander dej temperaturen omkring 27-28 grader, hvilket er optimale forhold for gæren. Dejen må endelig ikke blive meget varmere.
- Hæld dejen ud på et meldækket bord, kom plast over og lad det hvilke i 20 min.
- Hæld nu dejen og rul skånsomt dejen sammen til 2 brød. Du kan også lave ét brød og rundstykker af resten.
- Pensel med vand, kom birkes på og lad det hæve til dobbelt størrelse med plast over.
- Bages 40 min. på 220 g over- og undervarme. Sprøjt vand i bunden af ovnen og luk dampen ud 3 gange i de sidste 12 min. Herved får du en dejlig sprød skorpe.
- Bager du rundstykker gør da på samme måde som ved brød. Bagetiden er dog blot 20 min.
- Velbekomme – nydes med koldt smør.
Noter